Over

Onze zaak te Nieuwpoort-Bad

Deze site geeft een overzicht van de collectie Didier Boydens die voornamelijk postkaarten Belgische kust tijdens de Belle Epoque bevat. Daarnaast gaat speciale aandacht naar Nieuwpoort-Bad waar ook de periode 1914-1918 en het interbellum wordt belicht.

CPA Littoral Kust Postkaart Postkaarten Collectie Nieuwpoort Nieuport Belle Epoque Didier Boydens Veurne Adinkerke De Panne Koksijde Oostduinkerke Lombardsijde Westende Middelkerke Mariakerke Oostende Bredene De Haan Wenduyne Blankenberge Zeebrugge Heyst Duinbergen Knokke Littoral Belge

Copyright © All Rights Reserved Albert-1 laan 163 8620 Deze site geeft een overzicht van de collectie Didier Boydens die voornamelijk postkaarten Belgische kust tijdens de Belle Epoque bevat. Daarnaast gaat speciale aandacht naar Nieuwpoort-Bad waar ook de periode 1914-1918 en het interbellum wordt belicht.

 

CPA Littoral Kust Postkaart Postkaarten Collectie Nieuwpoort Nieuport Belle Epoque Didier Boydens Veurne Adinkerke De Panne Koksijde Oostduinkerke Lombardsijde Westende Middelkerke Mariakerke Oostende Bredene De Haan Wenduyne Blankenberge Zeebrugge Heyst Duinbergen Knokke Littoral Belge

Postkaart-Kust.be

Collectie D. Boydens

Waar de belle-epoque herleeft

 

Hoe de hobby begon?

 

Een paar jaar geleden, met als aanzet de verbouwing van onze zaak Accompli ben ik op zoek gegaan naar wat oude foto's van ons woonhuis.

 

Wetende dat onze woning hier, na de complete vernietiging van Nieuwpoort-Bad in in de eerste wereldoorlog, reeds rond 1923 als één van de eerste woonhuizen in de kustgemeente gebouwd werd. Dit net naast de villa "Dauphin".

Zie onderstaande postkaart van het pas heropgebouwde Grand-Hotel. Met markering van onze woonst.

 

Ons woonhuis kan je duidelijk onderscheiden achter het majestueze Grand Hotel
Ons woonhuis naast Villa Le Dauphin. Als je goed kijkt zie je dat het in die tijd een Delhaize is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens mijn zoektocht naar meer info kwam ik terecht bij rasechte "Nieuwpoort-Badenaar" H.A. Bij een bezoek bleek H. naast foto's ook heel wat postkaarten te bezitten. Dit startend rond de Belle Epoque.

 

Zo kreeg ik beetje bij beetje de microbe te vatten.

Niet enkel de afbeeldingen. Maar ook de geschiedenis, het verhaal achter de postkaart, bleken enorm boeiend. De kaart vertelt soms heel wat over de tijdsgeest van het moment. Meer dan geschiedenisboeken ooit kunnen verhalen.

 

Ondertussen kreeg ik nog de kans om met ervaren verzamelaar Kris Heyde (www.zone-nieuwpoort.be) zijn collectie te doorlopen en kreeg ik heel wat extra bagage mee voor het verdere verloop van de hobby.

 

Zowel H. als Kris wil ik via deze weg uiteraard nog eens wil bedanken om me wegwijs te maken in deze hobby.

 

En van het één kwam het ander. En ben ik beginnen grasduinen op internet en beurzen om specifiek materiaal omtrent Nieuwpoort-Bad en omgeving te vinden. Vond ik wat andere kaartjes van andere badsteden, ... en begon ik die te catalogeren.

 

D. Boydens

 

Een aantal postkaarten van hoe onze "woonlocatie" er uitzag voor de verwoestingen van1914.

Op de hoek Le filet de sole
L'Hotel Prevost
Volledig overzicht van de place Henriette
Hoek waar nu Villa Hurlebise zich bevindt

Een vleugje familiehistoriek

Onze familiegeschiedenis speelt zich voor het grootste deel af in het dan nog rustige en piepkleine Nieuwpoort-Bings. Zoals men dit in de volksmond stelde.

De villa sans nom bevindt zich net naast de villa L'Hurlebise

In de villa Sans-nom, net naast de nog bestaande villa L'Hurlebise beleefde ik een stuk van mijn kindertijd samen met mijn ouders Rita Desaever en Alain Boydens. Dit in de ouderlijke woning van mijn grootouders Henri Serruys - Henri Desaever die daar al vanaf de jaren 30 resideerden.

 

N741 bij het binnenkomen van de haven

Mijn grootmoeder Laura baatte er een tijdlang een winkel uit met visspullen, terwijl de Henri visser in hart en nieren was. Getuigen ook de 2 boten N744 & N741 waarmee ze dagelijks uitvaarden.

Tijdens de oorlog 1940/1945 was er hals overkop de vlucht naar Franrkijk via Dieppe naar La Rochelle. Maar dit behelst een verhaal apart.

 

Hier wordt zeker in de toekomst nog de nodige aandacht aan besteed.

 

 

 

Accompli

Nadat onze woning in de vooroorlogsjaren oa. dienst had gedaan als Delhaize. En na 1945 nog als pension diende. Bij Liza...

In 1977 werd Marine Sport opgericht door mijn moeder Rita Desaever.

In de beginjaren, toen Nieuwpoort-Bad nog een rustig, slaperig badplaatsje was, bracht ze er sportieve heren, dames en kinderkledij aan de man.

Liza in de jaren '60

In 2002 nam Carolien Tulpin, mijn echtgenote deze zaak over.

 

Stilletjes aan evolueerde de zaak in een andere richting. Tijdens het laatste decenium werd het handelspand in verschillende fasen opgefrist.

 

Met op 1 januari 2012 als finalisatie een nieuw logo en een nieuwe naam: Accompli