In de kijker

Oktober 2014 - Oostende - Tir aux pigeons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het einde van de Wellingtonrenbaan bevond zich de schietstand. Gezien jagen dan nog een populair tijdverdrijf was leefde de beaumonde zich uit op de duivenschieting. Leuk detail, in de belle epoque schoot men niet op kleiduiven, maar op de echte exemplaren die even verder gekweekt werden. Louter voor de "sport".

 

Link naar alle kaarten van Oostende: http://pre14andere.accompli.be/#!album-194

Oostende - Tir aux pigeons - spectateurs
Oostende - Tir aux pigeons

Novenber 2014 - Wenduyne - Kenst du Mich 1913

Wenduyne - Kenst du Mich

Deze toeristische kaart van Wenduyne voelt misschien vreemd aan. Een kaart die de badstad in het Duits aanprijst net voor het begin van de 1e wereldoorlog. Nu was de Belgische kust in de Belle Epoque een toeristische trekpleister voor de beau monde uit gans Europa. En waren de Duitse toeristen een grote bron van inkomsten voor onze kust. Getuige Duitse hotels / eigenaars' in Blankenberghe, Oostende, ... Een Duitse Vilienkolonie (soort wijk) in Westende... Niemand, ook de Duitse toerist, had een vermoeden welke vlucht de geschiedenis ging nemen enkele jaren later.

 

Link naar alle kaarten van Wenduyne: http://pre14andere.accompli.be/#!album-192

December 2014 - Oostende -Wellington Hippodrome Raid Militaire 1902

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Wellingtonrenbaan was één van de hotspots voor de beau monde tijdens de Belle Epoque. Hier een kaart van de internationale militaire raid van 27 augustus 1902.

Nu was het versturen van postkaarten anno 1900 gelijklopend met het het versturen van een facebookbericht de dag van vandaag. Ook dan wou men hoog oplopen met zijn / haar aanwezigheid op belangrijke elementen. Snel ging het niet, maar de ontvanger was toch duidelijk op de hoogte gesteld. De tijden lijken me toch niet echt veranderd ;)

Link naar alle kaarten van Oostende: http://pre14andere.accompli.be/#!album-194

 

 

Oostende - Wellington Hippodrome Raid Militaire 1902

Postkaart-Kust.be

Collectie D. Boydens

Waar de belle-epoque herleeft

 

April 2015 - Oostende - Kursaal 26 09 1907

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb kortgeleden deze zeer mooie handgeschilderde kaart gevonden van het Kursaal te Oostende. Verstuurd op 26 september 1907.

Ingekleurde kaarten vindt men vaak, maar een volledige miniatuurschildering op kaart is toch eerder een zeldzaamheid.

 

In Oostende was het Kursaal de ontmoetingsplaats bij uitstek voor de beau-monde. Gelegen op een uitsprong midden op de dijk was dit, naast een echte eye catcher ook het visitekaartje van het mondaine Oostende.

Rond 1908 was de verbouwing van het kursaal een feit (oa. de balkon op het eerste verdiep verdween). Begin 1940 verdween dit prachtige gebouw door toedoen van de Duitse bezetter voorgoed uit Oostende.

 

Link naar alle kaarten van Oostende: http://pre14andere.accompli.be/#!album-194

 

Glorie en verval van het kursaal Oostende:

http://www.retroscoop.com/amusement.php?artikel=84

http://www.retroscoop.com/amusement.php?artikel=98

 

HandgessOostende - Le kursaal 1907 09 26

Kaarten in de kijker

De maandelijkse updates zijn ook makkelijk te volgen via facebook https://www.facebook.com/CollectieDBoydens

 

In deze rubriek is het de bedoeling wat meer info te geven over bepaalde stukken in de collectie. Er valt zoveel over te vertellen. Over de afbeelding zelf, de mensen die hun lief en leed delen via de kaart, ... noem maar op.

Deze rubriek wordt maandelijks aangevuld.

Februari 2015 - De Panne - Brand kursaal 1911

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de Panne had ik de Belle Epoque zijn eigen kursaal aan de dijk. Nu ja, een houten constructie (ontwerp A. Dumont) die dienst deed als ontmoetingsruimte voor toneel, filmvoorstellingen, ... Achter het casino waren 3 tennisvelden gelegen.

Nu sloeg het noodlot toe op 27 augustus 1911. Tijdens een filmvoorstelling was er een probleem met de electriciteit waardoor binnen de korste keren het pand in lichterlaaie stond. Hier een mooie en unieke fotokaart van dit gebeuren, verstuurd de dag nadien. De schrijfster vermeldt dat haar kinderen zich in de zaal bevonden toen de problemen zich manifesteerden, maar dat iedereen op een ordelijke manier de zaal kon ontruimen.

 

Link naar alle kaarten van De Panne: http://pre14andere.accompli.be/#!album-197

 

 

De panne - Brand kursaal op 27/02/1911

September 2014 - Westende - Villa des Marçunvins

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soms kom je eens iets uitzonderlijks tegen. Een object, dat ook in die tijd reeds als wegwerpmaterie beschouwd werd. Maar toch de tand des tijds heeft overleefd.

 

Hier een kaartje om de bezorgde ouders te verwittigen dat hun kind de 12e Augustus om 12:43 in Brussel Noord zal arriveren na een deugdoende vakantie in de Villa des Marçunvins te Westende. Dit in 1902.

 

Link naar alle kaarten van Westende: http://pre14andere.accompli.be/#!album-196

Augustus 2014 - Heyst - Caroline en haar draaiorgel 1908

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Net zoals vandaag was de dijk een plaats voor vertier en amusement. Een generatie lang zou Caroline met haar Hooghuys-orgel de mondaine badgasten (hier in Heyst) en zeker de mannen, met haar exotische zigeunerroots doen genieten wanneer ze bij het draaien met haar orgel wulps met de heupen wiegde. Dagdagelijks was ze present om na elk optreden een paar centimen te onvangen wanneer ze rondging met haar tamboerijn.

 

Link naar alle kaarten van Heyst: http://pre14andere.accompli.be/#!album-189

Heyst 1911 - Kinderen dansen op de tonen van het draaiorgel van Caroline
Heyst 1908 - Closeup van Caroline met haar orgel

Juli 2014 - Veurne - Boetprocessie 1903

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Boetprocessie van Veurne gaat terug tot diep in de 17e eeuw. Ook in de belle-epoque was dit een druk bijgewoond evenement georganiseerd door de leden van de sodaliteit.

Hier heb ik een volledige kaartenreeks (25 stuks) gevonden die het verhaal vertelt van Camille Jordan. Deze jonge dame verzorgt gedurende 4 maanden (augustus - oktober 1903) haar correspondentie naar haar ouders toe op de reeks zichtkaarten van de boetprocessie. Allen op een andere datum verstuurd & afgestempeld diverse gemeenten in de Westhoek. Nu mag het een klein wonder heten dat 111 jaar na dato de volledige reeks terug één is.

 

Link naar de volledige reeks en alle kaarten van Veurne: http://pre14andere.accompli.be/#!album-198

Boetprocessie Veurne 1903
Veurne Boetprocessie 1903

 

Juni 2014 - Villa Maritime in Wenduyne

 

Wenduyne - Villa Maritime 1903
Kust - Groepsfoto op karton groot formaat pre 1914 - Villa Maritime Wenduine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de Belle epoque werden aan de kust heel wat vakantiehuizen opgericht voor minder begoede of zieke kinderen. Ook dan al deed de burgerij aan "goede doelen". Nu op bovenstaande kaart staat de Villa Maritime d'Anvers in Wenduyne gebouwd in 1903. Dit huis werd beheerd door de "Nationale Bond tegen de Tuberculose". Merk ook dat op de gevel bovenaan het opschrift "zwakke kinderen" staat te lezen. Het leuke aan deze kaart is dat ik reeds een tijd een foto in groot formaat op karton in bezit had, maar nergens kon toewijzen waar die nu niet genomen werd. Na een lange zoektoch bleek dit op het portaal van het bovenstaande vakantiehuis genomen. Merk ook op dat in beide foto's de belgische vlag gebruikt wordt. Wat natuurlijk een leuke achtergrond qua origine biedt aan de foto.

 

Link naar alle kaarten van Wenduyne: http://pre14andere.accompli.be/#!album-192

 

Optische illusie? De verdronken put

Mei 2014 - De verdronken put te Middelkerke

 

 

 

 

De verdronken put van Middelkerke

 

 

 

 

 

Hier zien we één van de grootste toeristische bezienswaardigheden tijdens de Belle-Epoque aan onze kust. De verdronken put wat een immense betonnen watertank die omwille van de onstabiliteit van de ondergrond op één nacht volledig kantelde. Binnenin ervaarden de toeristen de optische illusie dat niet zij, maar het wateroppervlak een helling vertoonde.

 

Link naar alle kaarten van Middelkerke: http://pre14andere.accompli.be/#!album-195

April 2014 - Paardentram en koets op Oostduinkerke Dorp

Paardentram en koets Oostduinkerke Dorp

Deze kaart toont een uniek beeld hoe in de toerist begin 19e eeuw Oosduinkerke bereikte. Eerst de trein naar het station van Veurne, daarna de paardentram tot in Oostduinkerke dorp om dan finaal met de koets tot aan het betreffende hotel dicht bij het strand gebracht te worden. Alle elementen komen samen op deze kaart wat het zo bijzonder maakt.

 

Link naar alle kaarten van Oostduinkerke: http://pre14andere.accompli.be/#!album-200

 

Maart 2014 - Vliegtuig Eugène Debongnie op strand van Nieuwpoort-Bad

Vliegtuig Eugene Debongnie op strand van Nieuwpoort-Bad

Op het einde van de dijk van Nieuwpoort-Bad richting Oostduinkerke was de vliegtuigwerkplaats / fabriek van Eugene Debongnie gevestigd. (Groenendyck) Dit tot de start van de vijandigheden in 1914. Voor het testen van zijn prototypes gebruikte hij het strand bij laagwater. Getuige bovenstaande kaart. Later tijdens WOI groeide Eugène uit tot de vaste piloot van Koning Albert I.

 

Link naar alle kaarten Debognie: http://pre14nieuwpoort.accompli.be/#!album-17

 

Februari 2014 - 12 delige panoramakaart Westende Bad

12 delige panoramakaart Westende Bad

Deze kaart geeft een prachtig beeld van hoe de dijk van Westende er rond 1913 heeft uitgezien. Aan de linkerzijde zien we duidelijk de rotonde. Centraal het Westend'Hotel met de tennistereinen. En uiterst rechts het kursaal en de duinen richting het staksel van Nieuwpoort. Het is een wonder dat deze reeks kaarten in zijn geheel de tand des tijds heeft doorstaan gezien de kaarten eigenlijk individueel werden afgescheurd om te versturen. Wat met dit boekje nooit is gebeurd.

 

Link naar alle kaarten van Westende: http://pre14andere.accompli.be/#!album-196

December 2013 - Dubbele panoramakaart van het Royal Palace Hotel - Oostende

Dubbele panoramakaart van het Royal Hotel - Oostende

Deze kaart geeft een mooi beeld hoe het Royal Palace Hotel er in zijn begindagen uitzag. Het was één van de top-hotels in Europa. En was zelfs voor het mondaine Oostende héél exclusief. Misschien iets te want in 1907 werd het al overgelaten wegens niet rendabel. Tijdens zijn topperiode rond 1900 verbleef de Sjah van Perzië er met zijn ganse gevolg voor 1 maand. En huurde er een volledig verdiep af. Meer dan 60 kamers.

 

Link naar alle kaarten van Oostende: http://pre14andere.accompli.be/#!album-194

 

 

Vergroting

Januari 2014 - A Ledent - Nieuwpoort-Bad

 

Lombardsijdestraat - A. Ledent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de lombardsijdestraat bevonden zich de Chalets Stanley en Alexandra. Onderaan was het winkeltje van A. Ledent gevestigd. Die vooral postkaarten van Nieuwpoort-Bad uitgaf. De postkaart was in die periode even gegeerd als men nu voor communicatie zijn smartphone gebruikt. Hij deed dus uitstekende zaken. Zeker als je wist dat iedereen die wou gaan golfen (aan de overkant van de havengeul) aan zijn winkeltje diende te passeren.

 

Link naar andere kaarten Nieuwpoort-Bad - Lombardsijdestraat: http://pre14nieuwpoort.accompli.be/#!album-30

 

 

D. Boydens

Belle Epoque

 

Definitie (bron Wikipedia):

 

De belle époque (Frans voor: het mooie tijdperk) is een benaming voor de periode 1870-1914 uit de Franse en bij uitbreiding de Europese geschiedenis. De naam werd geboren na de Eerste Wereldoorlog, toen men, getraumatiseerd door de slachtingen, met nostalgie terugkeek op een schijnbaar gouden tijdperk vóór het uitbreken van de oorlog, een tijd waarin onbezorgdheid en grote ontdekkingen Europa in de ban hielden.

 

In de periode 1890-1914 brak in Frankrijk en omringende landen op alle terreinen een élan vital aan, waarin de industrie opbloeide, de techniek grote schreden zette en de cultuur bloeide. In 1889 vond in Parijs de wereldtentoonstelling plaats, met de Eiffeltoren als symbool van de technische vooruitgang. De eerste vliegtuigen, de bicyclette, de eerste auto’s en Tour de France deden de aandacht voor techniek en sport toenemen. Daarnaast breidde het koloniale imperium zich uit, zodat Frankrijk zich weer een herboren natie voelde na de nederlaag in de Frans-Duitse Oorlog. Op cultureel gebied vallen de opkomst van de filmindustrie en fotografie op, evenals nieuwe kunstvormen als het impressionisme en art nouveau.

 

De belle époque markeerde tevens het ontstaan van cabaret en de dans cancan, die zeer populair was in de Parijse nachtclub Moulin Rouge. Met de opkomst van nieuwe ontwikkelingen in techniek en wetenschap, ontstond namelijk ook vertwijfeling. De rol van geloof en morele waarden werden in vraag gesteld. Vrijheid leek onbeperkt, en prostitutie, losbandigheid, en verslaving waren niet langer taboe. Voorbeelden hiervan zijn de fascinatie voor onder andere absint en de aandacht voor het nachtleven in de werken van onder anderen Toulouse-Lautrec.

Copyright © All Rights Reserved Albert-1 laan 163 8620 Deze site geeft een overzicht van de collectie Didier Boydens die voornamelijk postkaarten Belgische kust tijdens de Belle Epoque bevat. Daarnaast gaat speciale aandacht naar Nieuwpoort-Bad waar ook de periode 1914-1918 en het interbellum wordt belicht.

 

CPA Littoral Kust Postkaart Postkaarten Collectie Nieuwpoort Nieuport Belle Epoque Didier Boydens Veurne Adinkerke De Panne Koksijde Oostduinkerke Lombardsijde Westende Middelkerke Mariakerke Oostende Bredene De Haan Wenduyne Blankenberge Zeebrugge Heyst Duinbergen Knokke Littoral Belge

Onze zaak te Nieuwpoort-Bad

Deze site geeft een overzicht van de collectie Didier Boydens die voornamelijk postkaarten Belgische kust tijdens de Belle Epoque bevat. Daarnaast gaat speciale aandacht naar Nieuwpoort-Bad waar ook de periode 1914-1918 en het interbellum wordt belicht.

CPA Littoral Kust Postkaart Postkaarten Collectie Nieuwpoort Nieuport Belle Epoque Didier Boydens Veurne Adinkerke De Panne Koksijde Oostduinkerke Lombardsijde Westende Middelkerke Mariakerke Oostende Bredene De Haan Wenduyne Blankenberge Zeebrugge Heyst Duinbergen Knokke Littoral Belge